- Štítky blogu
- lifestyle
- porcelán
- krajinkárstvo
- gastronómia
- zberateľstvo
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
- Úvod
- Blog
- Gatronómia
- Náhodne generovaný článok
Náhodne generovaný článok
Restovaný losos so zemiačkami a zeleninou
Suroviny:
- 400 g filet lososa
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky bielu časť
- 50 ml suchého bieleho vína
- 200 ml mlieka
- 120 g masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 200 ml 33% smotany na šľahanie
- čierne korenie mleté
- morská soľ drvená
- 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 1 citrón
- 400 g malých zemiačkov
- 1 zväzok mrkvy s vňaťou
- olivový olej
Potrebujeme:
kameninovú rajničku, ťažkú panvicu s kameninovou úpravou
Omáčka s vňaťkou z petržlena
V kameninovej rajničke necháme pustiť polovičku z pripraveného masla. Lahôdkovú cibulku, bez zelených listov, nakrájame na drobno a restujeme na rozpálenom masle v rajničke. Po krátkom čase pridáme lyžicu hladkej múky, premiešame spolu s cibuľkou a restujeme do zlatista. Do toho prilejeme suché biele víno, smotanu, mlieko a vareškou, alebo silikonovou stierkou všetko dobre premiešame. Dochucujeme soľou a čiernym korením. Takto spracovanú omáčku občas premiešavame a varíme približne 15 minút. Pred koncom varenia pridáme pokrajanú petržlenovú vňaťku a dochutíme šťavou z citróna.
Príprava lososa so zemiačkami a zeleninou:
Zemiačky menšej veľkosti očistíme od šupky. Z mrkvy s vňaťkou odrežeme dlhú zelenú byľ a necháme asi 5 cm vňať. Pripravenú zeleninu umyjeme a varíme v osolenej slanej vode do polomäkka. Keď bude zelenina pripravená, vytiahneme ju z vriacej vody a odložíme na tanier. Predohrejeme kameninovú panvicu, pridáme na ňu rocha olivového oleja. Filet z lososa umyjeme, odstránime z neho šupiny a osušíme. Dochutíme ho soľou a čiernym korením. Na rozpálenej panvici začneme lososa opekať, najskôr kožou nadol, pokiaľ nebude koža chrumkavá. Potom ho otočíme na druhú stranu a k nemu na panvicu pridáme aj predvarenú zeleninu so zemiakmi. Zemiaky spolu so zeleninou na panvici priebežne otáčame a restujeme spolu s filetom lososa. Ak by bolo potrebné, môžme pridať priebežne trocha olivového oleja. Dochutíme v závere šťavou z citróna z druhej polky a ked bude losos so zeleninou orestovaný, panvicu odstavíme zo sporáka. Na odstavenú panvicu pridáme druhú polovičku masla a necháme ju voľne spustiť a zľahka vmiešame do zemiakov a orestovanej zeleniny.
Doba prípravy: 45 minút
Počet porcií: 4